Biszkopt z gotowaną masą serową, bakaliami i galaretką brzoskwiniową

Ciasta biszkoptowe » Biszkopt z gotowaną masą serową, bakaliami i galaretką brzoskwiniową

Biszkopt jasny

15 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
15 dag cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
szczypta soli

 

Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier i ubijamy nadal aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca wtedy dodajemy po jednym żółtku cały cza ubijamy aż powstanie kogel-mogel. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Tak przygotowaną mąkę dodajemy po łyżce do ubitych żółtek, delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 175 stopni. Zostawiamy potem biszkopt w wyłączonym piekarniku przy otwartych drzwiczkach przez ok. 10 minut.

 

Gotowana masa serowa

60 dag sera białego półtłustego
15 dag cukru kryształu
1/3 szkl. mleka
2 jajka
1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
2 łyżki cukru (do budyniu)
125 g margaryny

 

Dajemy do garnka całe jajka, miękką margarynę, ser, cukier i gotujemy cały czas mieszając żeby się masa nie przypaliła do czasu aż pojawią się bulki, wtedy wlewamy budyń rozmieszamy w mleku z cukrem – gotujemy jeszcze przez chwilę. Gotową masę zostawiamy do lekkiego przestudzenia.

 

Masa śmietankowa z bakaliami

1 i ½ szkl mleka
1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
125 g margaryny
2 łyżki cukru
20 dag bakalii – rodzynki, daktyle, kolorowe ananasy, orzechy laskowe

Jedna szklankę mleka gotujemy w drugiej rozpuszczamy budyń i cukier potem wlewamy do gotującego się mleka – gotujemy budyń. Po ugotowaniu przykrywamy budyń woreczkiem foliowym żeby nie zrobiła się twarda skorupa i zostawiamy do wystudzenia. Miękka margarynę ucieramy z zimnym budyniem aż będzie puszysta masa na końcu dajemy pokrojone bakalie- mieszamy.

 

Ponadto

2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
1 duża puszka brzoskwiń (850g)
2 szkl wody

Rozpuszczamy galaretki w 2 szklankach gorącej wody, dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie zostawiamy do stężenia tak by galaretka dała się nałożyć na górę ciasta i nie spływała.

 

Poncz

½ szkl soku z brzoskwiń
¼ szkl wody

Mieszamy składniki.

 

Wykonanie

Biszkopt kroimy wzdłuż na pół i obydwie połowy nasączamy ponczem. Na jedną część wykładamy całą masę serową (musi być lekko przestudzona) i szybko przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Lekko nasączmy teraz górę biszkoptu, smarujemy masą śmietankową z bakaliami i dajemy stężałą galaretkę z brzoskwiniami. Ciasto dajemy do lodówki aby galaretka dobrze zastygła. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook