Biszkopt piegowaty z owocami tropikalnymi

Ciasta biszkoptowe » Biszkopt piegowaty z owocami tropikalnymi

Biszkopt

1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
6 jajek
1 cukier wanilinowy
1 szkl. cukru kryształu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
½ szkl. suchego maku

 

Do 6 białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na pianę dodając stopniowo cukier kryształ i cukier wanilinowy. Kiedy piana będzie bardzo sztywna dodajemy po 1 żółtku i ubijamy dalej. Mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Do ubitej masy żółtkowej dodajemy na przemian wymieszane mąki i suchy mak. Delikatnie mieszamy całość łyżką. Pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni następnie wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 10 minut.

 

Masa

1 puszka owoców tropikalnych
400g serka waniliowego
1 i 1/2 szkl. mleka w proszku
1/2 szkl. cukru pudru
250 g margaryny (lub masła)

Ucieramy margarynę dodając stopniowo cukier i mleko w proszku. Gdy masa będzie pulchna odbieramy 4 łyżki, a do pozostałej dodajemy odsączone owoce tropikalne - delikatnie mieszamy.

 

Poncz

sok z 1/2 cytryny
1/3 szkl. wody
1 płaska łyżeczka cukru

Mieszamy wszystkie składniki aż się cukier rozpuści.

 

Ponadto

1 gorzka czekolada

 

Wykonanie

Upieczony biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Obie części nasączamy ponczem następnie na jedną wykładamy całą masę z owocami tropikalnymi przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Wierzch smarujemy odłożoną czystą masą i posypujemy pokrojoną w piórka czekoladą. Placek wstawiamy do lodówki. Piekłam blaszce o wymiarach 25 x 36 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook