Ciasto z winogronami

Strona główna » Ciasto z winogronami

Data dodania:piątek, 11 września 2015

Ciasto orzechowo- kokosowe na białkach

 5 białek
15 dag cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag wiórek kokosowych
10 dag orzechów włoskich mielonych
5 dag orzechów włoskich siekanych
1 łyżka bułki tartej
szczypta soli


Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany stopniowo dodajemy cukier - ubijamy aż piana będzie lśniąca. W osobnym naczyniu mieszamy orzechy, wiórka kokosowe, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Te wymieszane sypkie składniki dodajemy po jednej łyżce do ubitej piany. Wszystko razem bardzo delikatnie mieszamy łyżką tak by piana nie opadła. Blaszkę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej blaszki dajemy ciasto i pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 175 stopni.

 

                             

 


Masa śmietankowa

250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
1 śmietan-fix

Ubijamy zimną śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru i śmietan- fixu. W osobnym naczyniu rozcieramy delikatnie serek mascarpone, następnie dodajemy do niego małymi porcjami ubitą śmietankę kremówkę. Mieszamy wszystko razem.

Poncz

½ szklanki herbaty wymieszanej z łyżeczką cukru

 

                              

 

 


Ponadto

2 galaretki winogronowe
½ litra wody
1 duża kiść winogron

Galaretki rozpuszczamy w pół litrze wody i zostawiamy do lekkiego stężenia. Winogrona myjemy i kroimy na pół.

Wykonanie

Ciasto przygotowujemy w okrągłej tortownicy. Na dno dajemy ciasto orzechowo-kokosowe, górę ciasta ponczujemy. Następnie wykładamy masę śmietankową. Bardzo dokładnie rozsmarowujemy, tak aby nie było żadnej szczeliny, w przeciwnym wypadku później jak nałożymy galaretkę to może nam spłynąć na dno tortownicy. Na masie śmietankowej układamy- skórką do góry- połówki winogron. Całość zalewamy galaretką (galaretka musi być gęsta, stężała). Gotowe ciasto dajemy do lodówki. Ciasto robiłam w tortownicy o średnicy 25 cm.

  • ucierane wisnie kruszonka 001[3].jpg

    Sernik z truskawkami, masą śmietankową i biszkoptami



    Biszkopt kakaowy

    20 dag mąki
    2 łyżki ciemnego kakao
    20 dag cukru
    6 jajek
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 płaskiej łyżeczki sody
    szczypta soli

    Ubijamy białka ze szczyptą soli na pianę. Do sztywnej piany stopniowo dodajemy cukier - ubijamy aż będzie lśniąca. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy na puszysty kogel-mogel. Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao, dodajemy do masy żółtkowej – wszystko razem bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy w temperaturze 185 stopni przez 40 minut.

    Masa serowa

    900 g sera białego półtłustego
    3/4 szkl cukru
    5 jajek
    1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
    200 g masła
    szczypta soli

    Mieszamy w malakserze ser, żółtka, proszek budyniowy, cukier i miękkie masło na jednolitą masę. Następnie dodajemy pianę ubitą z 5 białek i szczypty soli. Masę serową przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.

    Masa śmietankowa

    200 g masła
    ½ litra mleka
    1 i ½ torebki budyniu śmietankowego bez cukru
    3 łyżki cukru
    1 łyżka kakao

    W jednej  szklance mleka rozpuszczamy proszek budyniowy i cukier. Następnie wlewamy ten budyń do gotującego się pozostałego mleka - mieszamy i gotujemy budyń. Ugotowany zostawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy, dodajemy po łyżce zimny budyń (jeżeli masa jest dla Was mało słodka możecie dodać cukier puder- ja dodałam jedną łyżkę). Gotowa masę dzielimy na dwie części. Jedna zostawiamy białą do drugiej dodajemy łyżkę kakao.

     

     

     


    Warstwa truskawkowa

    900 g mrożonych truskawek
    ½ litra wody
    2 torebki galaretki truskawkowej

    Truskawki rozmrażamy (soku nie odlewamy). Galaretki rozpuszczamy w ½ litra wody następnie wlewamy do rozmrożonych truskawek. Zostawiamy do stężenia.

    Ponadto

    1 i ½ paczki okrągłych biszkoptów (miałam paczkę o wadze 120g)
    5 dag wiórek kokosowych

    Polewa czekoladowa

    100 g gorzkiej czekolady
    1 łyżka margaryny

    Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i razem z margaryną dajemy do garnuszka. Ten garnuszek  umieszczamy nad większym garnkiem z gotującą się wodą. Unosząca się para wodna z gotującej się wody roztopi nam czekoladę. Podczas roztapiania cały czas mieszamy czekoladę łyżką.

    Poncz

    ½ szkl wody
    4 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka cukru

    Mieszamy składniki.

    Wykonanie

    Połowa biszkoptu kakaowego (nasączony) - masa śmietankowa kakaowa - upieczony sernik - masa śmietankowa biała - okrągłe biszkopty - truskawki w galaretce - druga połowa biszkoptu kakaowego (nasączony). Górę ciasta polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto piekłam w blaszce o wymiarach 25x41 cm.

    Data dodania:poniedziałek, 20 kwiecień 2015
Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook