Ciasto orzechowe z makiem i galaretką

Ciasta orzechowe » Ciasto orzechowe z makiem i galaretką

Biszkopt orzechowy

15 dag mąki pszennej
10 dag orzechów mielonych
5 dag orzechów siekanych
20 dag cukru kryształu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
szczypta soli
1 cukier wanilinowy

 

Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywna pianę pod koniec dodajemy stopniowo cukier i cukier wanilinowy - ubijamy aż się cukier całkiem rozpuści a piana będzie lśniąca i bardzo sztywna. Do takiej piany dodajemy po jednym żółtku i cały czas ubijamy aż powstanie puszysty kogel-mogel. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia i wszystkimi orzechami. Tak przygotowaną mieszankę dodajemy po łyżce do ubitych żółtek i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut. Następnie pozostawiamy upieczony biszkopt w piekarniku przy otwartych drzwiczkach przez 5 minut.

 

Ciasto makowe

25 dag maku
15 dag cukru kryształu
3 jajka
2 łyżki bułki tartej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki miodu
10 dag rodzynek

Gotujemy mak na małym ogniu przez godzinę następnie mielimy jeden raz (ja miałam drobne sitko do mielenia maku w przypadku sitka z większymi otworkami proponuję zmielić dwa razy). Ubijamy całe jajka cukrem na kogel-mogel i dodajemy do maku. Bułkę tartą mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do maku wymieszanego z ubitymi jajkami, na końcu dodajemy miód i sparzone rodzynki - wszystko razem mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę makową i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.

 

Masa śmietankowa

500 ml śmietanki kremówki 30%
1 torebka masy śmietanowej o smaku śmietankowym

Ubijamy zimą śmietankę kremówkę pod koniec wsypujemy masę śmietanową ubijamy aż będzie puszysta.

 

Ponadto

1 galaretka o smaku wiśniowym
1 średni słoik powidła śliwkowego

Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance wody i zostawiamy do stężenia.

 

Polewa czekoladowa

3 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
5 dag margaryny

Gotujemy wodę z cukrem następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy margarynę, mieszamy aż się rozpuści teraz wsypujemy kakao i mieszamy. Gorącą polewą smarujemy ciasto.

 

Wykonanie

Biszkopt orzechowy kroimy wzdłuż na pół. Na jedną połowę wykładamy cały słoik powidła śliwkowego i przykrywamy go ciastem makowym. Na ciasto makowe nakładamy połowę masy śmietankowej, układamy galaretkę i nakładamy resztę masy całość przykrywamy drugą częścią biszkoptu orzechowego. Górę ciasta polewamy polewą czekoladową. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook