Wafel z masą kokosową i biszkoptami
Strona główna » Wafel z masą kokosową i biszkoptami
Składniki
2 i 1/2 szkl. mleka
20 dag wiórków kokosowych
3/4 szkl. cukru
200 g masła
1 budyń waniliowy bez cukru (40g)
1 średni słoik powideł lub dżemu (najlepiej o kwaskowatym smaku)
1 paczka wafli (4 sztuki)
1 paczka okrągłych biszkoptów
Wykonanie
Dwie szklanki mleka gotujemy z cukrem, aż się cukier całkiem rozpuści. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy do momentu, aż mleko trochę wsiąknie i masa zgęstnieje. W osobnym garnuszku mieszamy pozostałe pół szklanki mleka z budyniem. Rozmieszany budyń wlewamy do gotującej się masy z wiórek kokosowych - gotujemy wszystko razem. Po ugotowaniu przelewamy budyń na talerzyk, przykrywamy górę woreczkiem foliowym żeby nie zrobiła się twarda skorupa na górze i zostawiamy do wystudzenia. Zimny budyń kokosowy ucieramy z masłem na puszystą masę kokosową. Gotową masę dzielimy na dwie równe części.
Składamy wafel tak: wafel – powidło lub dżem - wafel - połowa masy kokosowej - okrągłe biszkopty jeden obok drugiego – druga połowa masy kokosowej - wafel - powidło lub dżem - wafel.
Do wafla dałam domowej roboty powidło jabłkowo – śliwkowe. Gotowy wafel dajemy do lodówki.