Tort orzechowy od Leszka
Strona główna » Tort orzechowy od Leszka
Biszkopt orzechowy
5 jajek
15 dag cukru kryształu
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki pszennej
15 dag mielonych orzechów włoskich
szczypta soli
Ubijamy 5 białek ze szczyptą soli na pianę dodając stopniowo cukier. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy na puszysty kogel-mogel. Mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia i orzechy, następnie powoli dodajemy po łyżce do ubitej masy żółtkowej – wszystko razem bardzo delikatnie mieszamy. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu pozostawiamy biszkopt w piekarniku przy otwartych drzwiczkach jeszcze przez 10 minut. Pieczemy osobno dwa takie ciasta. Podana ilość jest na jedno ciasto.
Masa orzechowa
2 jajka
15 dag cukru
15 dag zmielonych orzechów włoskich
250 g masła
1 łyżka czystej wódki
Ubijamy na parze całe jajka z cukrem przez 15 minut. Po 10 minutach ubijania zaczynamy stopniowo dodawać zmielone orzechy. Zostawiamy masę jajeczno orzechową do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puch. Potem dodajemy po jednej łyżce zimną masę jajeczno- orzechową. Cały czas ucieramy. Na końcu wlewamy jedną łyżkę czystej wódki - ubijamy razem. Z gotowej masy orzechowej odejmujemy 3 łyżki na posmarowanie góry i boków tortu.
Poncz
1/4 szkl zimnej wody przegotowanej
1/4 szkl rumu
Mieszamy składniki.
Wykonanie
Obydwa blaty orzechowe nasączamy ponczem. Smarujemy pierwszy blat orzechowy masą orzechową. Przykrywamy drugim blatem orzechowym. Pozostałą masą smarujemy górę i boki tortu. Na górę wylewamy roztopioną gorzką czekoladę. Piekłam w tortownicy o średnicy 27 cm. Przepis dostałam od Kolegi Leszka jest to Jego popisowy tort orzechowy, który wszystkim smakuje. Dziękuję Leszku za przepis.