Tort orzechowo - makowo - kakaowy
Strona główna » Tort orzechowo - makowo - kakaowy
Biszkopt orzechowy
4 jajka
20 dag mielonych orzechów włoskich
10 dag siekanych orzechów włoskich
15 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki pszennej
szczypta soli
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier i nadal ubijamy aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca. Następnie nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku - ubijamy wszystko na puszysty kogel - mogel. W osobnym naczyniu mieszamy razem zmielone i siekane orzechy, proszek do pieczenia i mąkę. Po wymieszaniu dodajemy po łyżce do ubitych jajek i delikatnie wszystko mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 30-35 minut.
Biszkopt makowy
20 dag maku
3 jajka
15 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki bułki tartej
Mak gotujemy prze z godzinę na małym ogniu. Zimny mielimy jeden raz przy pomocy drobnego sitka do maku. Jajka ubijamy z cukrem aż się cukier rozpuści. Do ubitych jajek dodajemy zmielony mak i proszek do pieczenia. Gotową masę makową wylewamy do tortownicy wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 30-35 minut.
Biszkopt kakaowy
3 jajka
10 dag mąki pszennej
15 dag cukru
1 łyżka ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Ubijamy 3 białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i po jednym żółtku. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, następnie dodajemy do ubitej masy żółtkowej. Delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy 30 -35 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa orzechowa
30 dag zmielonych orzechów włoskich
20 dag cukru
1/2 szklanki wody
300 g masła
1 i 1/2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
2 łyżki cukru do budyniu
20 dag cukru gotujemy z wodą przez 5 minut (bez przykrywania i mieszania), zdejmujemy z ognia i wsypujemy zmielone orzechy, mieszamy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Jedna szklankę mleka gotujemy. W pozostałej połowie szklanki mleka rozpuszczamy proszek budyniowy i dodajemy dwie łyżki cukru. Mieszamy żeby nie było grudek, następnie wlewamy do gotującego się mleka. Ugotowany budyń przykrywamy woreczkiem foliowym żeby nie zrobiła się twarda skorupa i zostawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy i do utartego dodajemy po łyżce zimny budyń i zimne orzechy. Ucieramy aż masa będzie puszysta. Gotową masę dzielimy na trzy równe części.
Poncz
1 /2 szklanki mocnej słodzonej herbaty
Ponadto
1 mały słoiczek wiśni w spirytusie (lub wiśni z kompotu)
70 g gorzkiej czekolady pokrojonej w piórka
Wykonanie
Biszkopt orzechowy i kakaowy ponczujemy. Składanie tortu: biszkopt orzechowy - 1/3 masy orzechowej – wiśnie w spirytusie – biszkopt makowy - 1/3 masy orzechowej – posiekana w piórka czekolada gorzka – biszkopt kakaowy. Cały złożony tort smarujemy pozostałą 1 /3 masą orzechową i dekorujemy. U mnie trochę migdałów w płatkach, połówki orzecha włoskiego i kandyzowane czereśnie. Tort przechowujemy w lodówce. Najlepszy jest na drugi dzień. Piekłam w tortownicy o średnicy 27cm.