Sernik czekoladowy

Strona główna » Sernik czekoladowy

Data dodania:środa, 12 sierpnia 2015

Ciasto kruche

30 dag mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag cukru pudru
3 żółtka
150 g masła
2 łyżki śmietany
1 łyżka ciemnego kakao

Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem pudrem. Dodajemy masło i wszystko siekamy nożem aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku i wtedy dodajemy 3 żółtka wymieszane z 2 łyżkami śmietany. Zagniatamy ciasto i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.

 

                                                

                              

Masa serowa

1 kg 20 dag sera białego półtłustego
30 dag cukru kryształu
1 cukier wanilinowy
6 jajek
1 budyń czekoladowy bez cukru (64g)
250 ml śmietanki kremówki 30%
200 g gorzkiej czekolady
1 łyżka ciemnego kakao
szczypta soli

Rozpuszczamy czekoladę razem ze śmietanką kremówką w kąpieli wodnej (do większego garnka z gotującą się wodą dajemy mniejszy garnek, w którym jest śmietanka kremówka i czekolada, podgrzewamy wodę rozpuszczając w ten sposób czekoladę) potem zostawiamy do wystygnięcia. Ser, cukier, cukier wanilinowy, 6 żółtek i budyń wszystko razem mielimy przy pomocy robota kuchennego na jednolitą masę. W trakcie dodajemy stopniowo przestudzoną czekoladę i wsypujemy kakao. Ubijamy pianę z 9 białek na sztywno (6 z masy serowej + 3 z ciasta kruchego) ze szczyptą soli i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy.

Polewa czekoladowa

150 g czekolady mlecznej
1 łyżka masła

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Wykonanie

Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy ciasto kruche tak by zachodziło trochę na boki, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i podpiekamy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Potem na tak podpieczony spód wlewamy masę serową i pieczemy całość przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku przy otwartych drzwiczkach aż wystygnie (wtedy nie opadnie). Zimny polewamy polewą czekoladową. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook