Pierniczki

Strona główna » Pierniczki

Data dodania:21 grudnia 2017r

Serduszka piernikowe

Ciasto

1 kilogram mąki tortowej
masło 200 g
słoik miodu 390 g - użyłam miód wielokwiatowy
2 jajka
2 żółtka
śmietana kwaśna 360 g
1 szklanka cukru pudru
ugotowany ziemniak ok 25 dag
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40g  przyprawy do piernika
 


Masło, miód i kawę rozpuściłam w rondelku. Ugotowanego ziemniaka przepuściłam przez praskę. Do miski wsypałam mąkę. Do mąki dodałam proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, cynamon, przyprawę do piernika, cukier puder - łyżką dokładnie wymieszałam składniki. Do sypkich produktów dodałam całe jajka, żółtka, letni miód z masłem i kawą, ugotowanego ziemniaka oraz śmietanę. Zagniotłam jednolite ciasto. Następnie miskę z ciastem schowałam do lodówki na 3 godziny. Po trzech godzinach ciasto podzieliłam na cztery części. Każdą część ciasta rozwałkowałam na grubość ok 3 - 4 milimetry. Przy pomocy foremek wykrawałam serduszka. Wykrojone pierniki układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 st z grzałką góra dół ok. 14 minut. Część zimnych pierniczków polukrowałam, część wysmarowałam polewą czekoladową. Pierniczki są miękkie, puszyste i bardzo smaczne.           
                                                 
Polewa

Tabliczka mlecznej czekolady 100 g
5 łyżek słodkiej śmietany - użyłam 18 %
1 łyżka oleju

Do rondelka wlałam olej i śmietanę. Dodałam połamaną na kostki czekoladę. Na małym ogniu mieszałam do czasu aż się czekolada rozpuściła a składniki połączyły. Gorącą polewą smarowałam zimne pierniczki.

Lukier

Jedno białko, szklanka cukru pudru ( 250 ml )

Do miseczki wsypałam cukier. Do cukru dodałam białko. Mikserem na najwyższych obrotach miksowałam aż składniki dokładnie się połączyły. Pierniczki z czekoladą schłodziłam w lodówce. Przepis  pochodzi ze strony: Kulinarna Wiola. Jeżeli ktoś lubi słodsze wypieki, to proponuję dać więcej cukru pudru. Ja piekłam w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Z podanej ilości ciasta upiekłam ponad 150 pierniczków.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook