Kremówka na cieście z piwem
Kremówka » Kremówka na cieście z piwem
Ciasto
2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. piwa
250 g margaryny
Krem
1 litr mleka
1 szkl. cukru kryształu
2 budynie waniliowe bez cukru (po 40g)
1 szkl. mąki pszennej
150 g masła
4 żółtka
Wykonanie
Ciasto
Na przesianą mąkę ścieramy na tarce o grubych oczkach zimną margarynę i wlewamy piwo. Siekamy wszystko razem i wyrabiamy ciasto, następnie dzielimy je na pół i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Pieczemy dwa placki w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.
Krem
Z litra mleka odlewamy 1 i 1/2 szkl. dodajemy żółtka, budynie i mąkę - wszystko ubijamy na jednolitą żółtkową masę. Pozostałe mleko podgrzewamy, dodajemy cukier i podgotowujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru, odstawiamy z ognia i dodajemy pokrojone masło, gdy się rozpuści ponownie stawiamy na ogniu podgotowujemy i wlewamy masę żółtkową. Należy bardzo uważać aby się krem nie przypalił, najlepiej trzymać go przez chwileczkę na ogniu, zdejmować mieszać łyżką aż będzie gęsty i ponownie postawić na ogień. Ugotowany gorący krem wylewamy na ciasto, przykrywamy drugą połową i lekko dociskamy . Posypujemy cukrem pudrem. Piekłam w blaszce o wymiarach 25 x 36 cm.