Ciasto z rabarbarem i rodzynkami

Strona główna » Ciasto z rabarbarem i rodzynkami

Data dodania:14 maja 2018 r

Składniki
40 dag mąki
1 torebka budyniu śmietankowego bez cukru (40g)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła lub margaryny
20 dag cukru
5 jaj
3 pełne łyżki mleka
60 dag rabarbaru
szczypta soli

                     

Ponadto
1 łyżka cynamonu
3 łyżki cukru trzcinowego Demerara
10 dag rodzynek

Rodzynki sparzamy gorącą wodą. Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (ok. 2 cm). Mieszamy wszystkie składniki razem- rabarbar, cukier, cynamon i rodzynki.
                  

                                                                                    

                                               


Wykonanie
Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na puszysty kogel-mogel. Zmniejszamy obroty miksera na mniejsze i dodajemy stopniowo miękką margarynę pokrojoną w kostkę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. W międzyczasie wlewamy po łyżce mleka. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na wierzchu dajemy wymieszany rabarbar z cukrem, cynamonem i rodzynkami. Lekko go wciskamy do ciasta. Pieczemy 50-55 minut w temp. 180 stopni. Piekłam w okrągłej tortownicy o średnicy 27 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook