Ciasto orzechowe
Strona główna » Ciasto orzechowe
Ciasto
30 dag mąki
30 dag margaryny
3 żółtka
1 łyżka zimnej wody
Masa orzechowa
30 dag zmielonych orzechów włoskich
25 dag cukru pudru
6 jaj
3 białka (pozostałe z ciasta)
szczypta soli
Wykonanie
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy margarynę, żółtka i wodę - wszystko razem siekamy nożem. Ciasto dzielimy na dwie części, schładzamy w lodówce przez 30 minut. Sześć żółtek ubijamy z cukrem pudrem do białości, potem dodajemy zmielone orzechy. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z 9 białek i soli, nastepnie ubitą pianę delikatnie dodajemy do masy orzechowej i mieszamy. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem, dajemy połowę ciasta, nakładamy masę orzechową i przykrywamy drugą połową ciasta. Na górze ciasto nakłuwamy kilka razy widelcem. Pieczemy w temp. 190 stopni przez 35-40 minut. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Piekłam w blaszce o wymiarach 25 cm x 36 cm.