Ciasto czekoladowe z gruszkami
Strona główna » Ciasto czekoladowe z gruszkami
Ciasto
250 g mąki
200 g margaryny
1 szkl cukru
2 duże jajka
100 g czekolady gorzkiej
2 łyżki ciemnego kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki wody
3 duże gruszki
szczypta soli
Wodę z cukrem gotujemy aż się cukier całkiem rozpuści, zdejmujemy z ognia i dodajemy margarynę oraz kakao. Mieszamy do powstania jednolitej masy i zostawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy kakaowej dodajemy 2 żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz gorzką czekoladę pokrojoną na małe kawałki. Białka ubijamy ze szczyptą soli i delikatnie dodajemy do ciasta kakaowego – mieszamy. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Blaszkę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Wlewamy nasze ciasto kakaowe, układamy kawałki gruszek, lekko je dociskamy do ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50-60 min. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem. Piekłam w tortownicy o średnicy 25 cm.