Tort na Pierwszą Komunię Świętą
Tort » Tort na Pierwszą Komunię Świętą
Biszkopt jasny
5 dużych jajek
20 dag mąki pszennej
20 dag cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy po trochę cukru i ubijamy, aż piana będzie lśniąca i bardzo sztywna. Do takiej piany dodajemy po jednym żółtku- ubijamy wszystko na puszysty kogel-mogel. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy po łyżce do ubitych żółtek i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Tortownicę o średnicy 25 cm smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą, następnie wlewamy ciasto i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 175 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy nasz biszkopt przy uchylonych drzwiczkach jeszcze ok. 10 minut.
Masa z serkiem mascarpone
500 dag serka mascarpone
500 ml śmietanki kremówki 30%
2 śmietan-fixy
2 pełne łyżeczki cukru pudru
Wyjmujemy serek mascarpone z pudełka i delikatnie go rozcieramy łyżką w miseczce. W drugiej miseczce ubijamy zimną śmietankę kremówkę ze śmietan-fixem i cukrem pudrem. Ubitą śmietankę przekładamy stopniowo po łyżce do serka mascarpone i delikatnie wszystko mieszamy. Gotową masę dzielimy na trzy części.
Ponadto
1 średni słoik konfitury malinowej
Poncz
½ szkl. wody
sok z ok. połowy małej cytryny
2 łyżeczki cukru
Wszystkie składniki mieszamy.
Wykonanie
Biszkopt dzielimy na trzy krążki. Każdy nasączamy ponczem. Na pierwszy nakładamy połowę konfitury malinowej i 1/3 część masy z serkiem mascarpone, przykrywamy drugim biszkoptem, znowu smarujemy pozostałą konfiturą malinową i dajemy masę z serkim mascarpone. Całość przykrywamy ostatnim krążkiem biszkoptowym . Górę i boki tortu smarujemy pozostałą trzecią częścią masy, na górze tortu robimy dekorację z masy. Tort piekłam w blaszce o średnicy 25 cm. najlepszy jest na drugi dzień.