Ciasteczka owsiane z bakaliami
Ciasteczka » Ciasteczka owsiane z bakaliami
Składniki suche
3 szkl płatków owsianych (najlepsze są Górskie)
¾ szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki mokre
2 jajka
15 dag margaryny (trzeba ją roztopić)
2 łyżki wody
Bakalie
3 łyżki wiórek kokosowych
4 łyżki suszonej żurawiny (kroimy na mniejsze kawałki)
4 łyżki siekanych orzechów włoskich
4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
3 łyżki łuskanego słonecznika
Wykonanie
Wszystkie składniki suche mieszamy w jednej misce i dodajemy do nich wszystkie bakalie. W drugiej misce mieszamy mokre składniki, które następnie wlewamy do suchych składników. Wszystko mieszamy razem. Masa, która powstanie jest gęsta i się lepi. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia (jest tutaj niezbędny inaczej ciasteczka się przyczepią do blaszki). Na papier nakładamy łyżką masę i lekko ją rozpłaszczamy, tak na grubość 1 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Zaraz po upieczeniu podważamy ciasteczka lekko nożem i zdejmujemy z papieru do pieczenia na talerzyk. Z podanej ilości składników upiekłam 28 sztuk ciasteczek.