Tort kawowy z masą czekoladową i pierniczkami
Tort » Tort kawowy z masą czekoladową i pierniczkami
Biszkopt
7 jajek
40 dkg cukru kryształu
10 dkg mielonych orzechów włoskich
20 dkg mąki pszennej
5 dkg ciemnego kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
amoniak- szczypta na końcu noża
1 czubata łyżka kawy naturalnej
szczypta soli
Zaparzamy kawę naturalną w pół szklanki wody i odstawiamy pod przykryciem do wystygnięcia. Ubijamy pianę z 7 białek ze szczyptą soli pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Do ubitej na sztywno piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do białości. Mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem. Do ubitej masy żółtkowej dodajemy na przemian orzechy, kakao i mąkę - bardzo delikatnie mieszamy. Pod koniec zaczynamy dodawać po 2 łyżki zimnej kawy (bez fusów) wszystkie składniki łączymy razem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut.
Masa czekoladowa
0,5 litra mleka
2 budynie czekoladowe bez cukru (2x 45g)
4 łyżki cukru kryształu
100 g czekolady mlecznej
1,5 kostki margaryny (375 g lub masła)
Gotujemy budyń czekoladowy z 0,5 litra mleka i 4 łyżek cukru i zostawiamy do wystygnięcia. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (do większego garnka z wodą dajemy mniejszy - tak by nie dotykał dnem wody - w którym jest połamana czekolada i roztapiamy czekoladę podgrzewając wodę). Ucieramy margarynę na puch dodajemy stopniowo budyń czekoladowy i zimną stopioną czekoladę.
Ponadto
30 dkg. pierniczków czekoladowych z nadzieniem owocowym
Poncz
½ szkl. wody
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki cukru
Wszystkie składniki mieszamy.
Wykonanie
Tort dzielimy wzdłuż na pół i nasączamy ponczem. Masę dzielimy na trzy części. Jedną część masy wykładamy na pierwszy blat tortu układamy na niej pierniczki potem nakładamy drugą część masy i przykrywamy drugim blatem tortu. Trzecią częścią masy smarujemy cały tort.
Dowolnie dekorujemy. Tort piekłam w tortownicy o średnicy 27 cm.