Tort orzechowy z wiśniami

Strona główna » Tort orzechowy z wiśniami

Data dodania:czwartek, 7 kwietnia 2016

Biszkopt orzechowy

8 jajek
20 dag cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag mąki pszennej
20 dag zmielonych orzechów włoskich
szczypta soli

Ubijamy pianę z 8 białek ze szczyptą soli, gdy piana będzie sztywna stopniowo dodajemy cukier. Do ubitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku i ubijamy wszystko na puszystą żółtkową masę. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej proszek do pieczenia i orzechy- mieszamy. Następnie powoli dodajemy po łyżce do ubitej masy żółtkowej – wszystko razem bardzo delikatnie mieszamy. Pieczemy w temperaturze 185 stopni przez 45 minut. Po upieczeniu kroimy na trzy blaty.

 

 


Masa orzechowa

2 szkl. mleka
1 i 1/2 budyniu śmietankowego bez cukru
3 łyżki cukru kryształu
300 g masła
20 dag zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki cukru pudru
1/3 szkl mleka
2 łyżki spirytusu

W połowie szklanki mleka rozpuszczamy budyń i 3 łyżki cukru. Pozostałą 1 i ½ szklankę mleka gotujemy, następnie do gotującego sie mleka wlewamy rozpuszczony budyń- gotujemy wszystko razem. Ugotowany budyń przelewamy do miseczki i nakrywamy górę woreczkiem foliowym żeby nie zrobił się twardy kożuch. Zostawiamy do wystudzenia. Pozostałe 1/3 szklanki mleka parzymy i zalewamy zmielone orzechy – odstawiamy do ostygnięcia. Ucieramy masło dodając stopniowo zimny budyń i sparzone orzechy. Do ucieranej masy dodajemy partiami cukier puder oraz wlewamy stopniowo spirytus. Ucieramy wszystko na puszystą masę. Utartą masę dzielimy na trzy równe części.

Ponadto

100 g czekolady gorzkiej
1 szklanka wiśni w spirytusie (wiśnie z nalewki)

Czekoladę kroimy w piórka.

Poncz

3/4 szklanki słodzonej herbaty

Wykonanie

Biszkopt orzechowy kroimy na trzy części. Każdy blat nasączamy ponczem. Na pierwszy blat dajemy pierwszą część masy i wszystkie wiśnie z nalewki. Kładziemy drugi blat biszkoptu, smarujemy drugą częścią masy i układamy czekoladę. Przykrywamy trzecim blatem biszkoptu. Cały tort smarujemy ostatnią trzecią częścią masy i dekorujemy. Piekłam w tortownicy o średnicy 27 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook