Sernik z żurawiną i białą czekoladą
Strona główna » Sernik z żurawiną i białą czekoladą
Składniki
1 i 1/2 kg sera białego półtłustego
20 dag cukru
7 jajek
1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
250 g masła
20 dag żurawiny
15 dag białej czekolady
Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (miseczkę z połamaną czekoladą umieszczamy w garnku z gotującą się wodą, tak by nie dotykała dnem wody, unosząca się para wodna rozpuści nam czekoladę).
Ser, cukier, masło, żółtka, roztopioną i przestudzoną białą czekoladę i budyń mielimy razem przy pomocy robota kuchennego na jednolitą masę. Osobno ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli i dodajemy do zmielonej masy serowej. Delikatnie wszystko mieszamy.
Żurawinę płuczemy w gorącej wodzie.
Spód kakaowy
25 dag kakaowych ciastek Petit Beurre
15 dag masła
Masło roztapiamy i zostawiamy do przestudzenia. Ciastka mielimy w blenderze lub rozgniatamy przy pomocy wałka. Wystudzone masło wlewamy do zmielonych ciastek i mieszamy. Masa ma przypominać mokry piasek. Foremkę do pieczenia smarujemy masłem, wsypujemy masę z ciastek i ugniatamy łyżką, aby powstała równa powierzchnia. Dajemy do lodówki na czas przygotowania sera do sernika.
Wykonanie
Blaszkę ze spodem kakaowym wyjmujemy z lodówki, wlewamy połowę masy serowej. Na masie układamy połowę porcji żurawiny, wlewamy pozostałą masę serową. Aby sernik po upieczeniu był równy robimy na środku taki stożek (tzn. zbieramy masę serową do środka). Na górę dajemy pozostałą żurawinę. Sernik pieczemy w dwóch etapach. Przez pierwsze 25 minut w temperaturze 175 stopni. Następnie górę przykrywamy folią aluminiową i tak pieczemy przez 30 minut w temperaturze 175 stopni. Łączny czas pieczenia sernika to 55 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik przykryty folią w piekarniku aż całkiem wystygnie. Dzięki takiemu pieczeniu sernik pozostanie jasny na górze. Piekłam dużej tortownicy o średnicy 27 cm.