Sernik Murzynek

Strona główna » Sernik Murzynek

Data dodania:piątek, 19 grudnia 2014

Ciasto kakaowe

1 i ½ szkl mąki
250 g margaryny
1 i ½ szkl cukru
4 jajka
6 łyżek wody
2 pełne łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli

Wodę gotujemy z cukrem aż się cukier całkiem rozpuści. Następnie dodajemy margarynę oraz kakao. Mieszamy wszystko żeby powstała jednolita masa. Zostawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy kakaowej dodajemy 4 żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Po wymieszaniu tych składników dodajemy pianę ubitą z 4 białek ze szczyptą soli.

 


Masa serowa

750 g sera białego półtłustego
¾ szkl cukru
4 jajka
2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
125 g margaryny
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
szczypta soli

Mieszamy w malakserze ser, żółtka, proszek budyniowy, cukier i margarynę na jednolitą masę. Następnie dodajemy pianę ubitą z 4 białek i szczypty soli. Delikatnie mieszamy, wsypujemy też skórkę pomarańczową.

Polewa czekoladowa

100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka margaryny

Połamaną czekoladę razem z margaryną dajemy do garnuszka. Garnuszek ten trzymamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Para wodna roztopi nam czekoladę. Podczas rotapiania czekoladę cały czas mieszamy łyżką.

Wykonanie

Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto kakaowe robiąc takie kleksy. Na ciasto kakaowe dajemy kleksy z sera i tak do wyczerpania składników. Pieczemy przez 45-50 minut w 180 stopniach. Piekłam w tortownicy o średnicy 27 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook