Makownik z malinowym biszkoptem
Makownik » Makownik z malinowym biszkoptem
Biszkopt malinowy
4 jajka
¾ szkl. cukru kryształu
¾ szkl. mąki pszennej
1 budyń o smaku malinowym (40g)
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Do 4 białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na pianę dodając stopniowo cukier kryształ i cukier wanilinowy. Do sztywnej piany dajemy po 1 żółtku i ubijamy do białości. Mieszamy mąkę razem z budyniem i proszkiem do pieczenia i dodajemy po łyżce do ubitej masy żółtkowej. Bardzo powoli mieszamy łyżką. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 175 stopni następnie wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 10 minut.
Ciasto kruche do makowca
30 dag mąki
30 dag margaryny
3 żółtka
1 łyżka wody
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy margarynę, żółtka i wodę wszystko razem siekamy nożem. Wyrabiamy ciasto potem dzielimy na dwie części i schładzamy w lodówce.
Masa makowa
0,5 kg maku
1 szkl. cukru pudru
1 cukier wanilinowy
4 żółtka
7 białek
szczypta soli
Mak parzymy i mielimy raz w maszynce. Ubijamy 4 żółtka z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym do białości, dodajemy do maku i wszystko razem mieszamy. Ubijamy pianę z 7 białek ze szczyptą soli i delikatnie łączymy z masą makową. Masę makową dzielimy na pół i nakładamy na ciasto kruche - pieczemy dwa placki kruche z makiem w temp. 200 stopni przez 30 minut.
Masa malinowa
500 ml. śmietanki kremówki 30%
1 opakowanie masy śmietanowej o smaku malinowym
Śmietanę kremówkę schładzamy w lodówce następnie ubijamy dodając na końcu masę o smaku malinowym.
Ponadto
1 słoik dżemu z owoców leśnych
cukier puder do posypania
WYKONANIE
Jeden placek kruchy z makiem smarujemy całym dżemem z owoców leśnych następnie kładziemy biszkopt na który dajemy ubitą masę malinową i przykrywamy drugim plackiem z makiem. Całość posypujemy cukrem pudrem. Placek dajemy do lodówki. Placek piekłam w blaszce o wymiarach 25 x 36 cm.