Makownik na biszkopcie z masą i owocami
Makownik » Makownik na biszkopcie z masą i owocami
Biszkopt
15 dag mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag cukru
4 jajka
szczypta soli
Ubijamy same białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy partiami cukier nadal ubijając aż się cukier całkiem rozpuści, następnie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do białości. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy po łyżce do ubitych żółtek – delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto jest gotowe.
Masa budyniowa
1 i 1/2 szkl mleka
1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
3 łyżki cukru
200 g masła
1 puszka koktajlu owocowego (mieszanka owoców w syropie 425g)
Do mleka dodajemy cukier i proszek budyniowy, mieszamy by się składniki połączyły i nie było grudek - stawiamy na średni palnik i gotujemy budyń cały czas mieszając. Gotowy budyń odstawiamy do wystygnięcia, na wierzch budyniu nakładamy woreczek foliowy aby się nie zrobiła twarda skorupa. Zimny budyń dodajemy po łyżce do wcześniej utartego masła – ucieramy masę na puch. Z owoców zlewamy sok i same owoce dodajemy do masy - delikatnie mieszamy.
Ponadto
1 puszka gotowej masy makowej (850g)
2 paczki Delicji o smaku malinowym
Polewa
3 łyżki wody
3 łyżki cukru
5 dag margaryny
2 pełne łyżki ciemnego kakao
Gotujemy wodę z cukrem, zdejmujemy z ognia, dodajemy margarynę i mieszamy aż się rozpuści na końcu wsypujemy kakao - wszystko mieszamy.
Wykonanie
Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy całą masę makową i podpiekamy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Na tak podpieczony spód makowy wylewamy całe ciasto biszkoptowe wkładamy do piekarnika i pieczemy całość jeszcze przez 35 minut. Zimne ciasto odwracamy do góry nogami (tak by biszkopt był na spodzie). Na masę makową wykładamy masę budyniową z owocami, układamy Delicje i polewamy polewą czekoladową. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.