Kora orzechowa

Strona główna » Kora orzechowa

Data dodania:wtorek, 18 kwietnia 2017

Ciasto bakaliowe

10 białek
4 żółtka
1 szkl cukru
15 dag orzechów włoskich siekanych
10 dag orzechów włoskich mielonych
15 dag rodzynek
15 dag wiórek kokosowych
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Najpierw wszystkie składniki dzielimy na dwie równe części. Następnie pieczemy osobno dwa takie same ciasta. Każde ciasto pieczemy przez 35 minut w temperaturze 175 stopni.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Do sztywnej piany, nie przerywając ubijania, dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i bakaliami - dodajemy do ubitych żółtek.  Wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy osobno dwa takie placki.

 

                         

                                                                             

Masa śmietankowa

2 puszki brzoskwiń (2x820g)
2 i 1/2 budyniu śmietankowego bez cukru (2x40g)
5 łyżek cukru
3/4 szkl. wody
6 żółtek
1 łyżka mąki pszennej
300 g masła

Brzoskwinie odsączamy z soku. Sok z brzoskwiń (powinno go być ponad 2 i 1/2 szklanki, jeśli nie ma to można uzupełnić wodą) gotujemy. Budynie, żółtka,  mąkę pszenną i cukier rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody i wlewamy do gotującego się soku. Gotujemy budyń, następnie przelewamy go na talerzyk i przykrywamy woreczkiem foliowym żeby nie zrobił się twardy kożuch na górze. Zostawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy małymi porcjami budyń. Możemy dodać też jeszcze cukier, jeśli masa jest za mało słodka. Utartą masę dzielimy na 3 części.

Poncz 

2 pełne łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 - 4 łyżki spirytusu
2 łyżeczki cukru
3/4 szkl wody

Kawę rozpuszczalną zalewamy 3/4 szklanki gorącej wody. Do zimnej dodajemy cukier i spirytus. Mieszamy.

Ponadto

3 paczki Delicji o smaku pomarańczowym
2 galaretki brzoskwiniowe
1/2 litra wody
10 dag zmielonych orzechów włoskich

Galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra goręcej wody i zostawiamy do stężenia. Tak żeby można ją było nałożyć na górę ciasta, na brzoskwinie.

Wykonanie

Pierwsze ciasto bakaliowe nasączamy ponczem, dajemy jedną część masy. Na masie układamy Delicje, czekoladą do dołu, każde ciastko nasączamy ponczem. Na Delicje wykładamy drugą część masy i przykrywamy drugim ciastem bakaliowym (stroną nasączoną ponczem kładziemy na masie). Na górę i boki całego ciasta dajemy cienką warstwę pozostałej masy. Na górze ciasta układamy pokrojone brzoskwinie i zalewamy stężałą galaretką. Boki ciasta obsypujemy zmielonymi orzechami. Ciasto dajemy do lodówki. Najlepsze jest na drugi dzień. Piekłam w dużej blaszce z zaokrąglonymi brzegami o wymiarach 25x36cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook