Konfitura z róży

Konfitury » Konfitura z róży

Konfitura z róży

40 dkg oczyszczonych płatków róży
40 dkg cukru kryształu
1 łyżeczka kwasku cytrynowego

 

Oczyszczone płatki róży ucieramy w makutrze stopniowo dodając cukier. Ucieramy tak długo, aż powstanie jednolita gęsta masa i cukier całkowicie się rozpuści (zajmuje to ok. 3 godzin). Na koniec dodajemy kwasek cytrynowy i wszystko razem mieszamy. Przed włożeniem konfitury do słoiczków należy odczekać 10-15 minut ponieważ kwasek cytrynowy spowoduje zmianę smaku i koloru naszej konfitury i może okazać się ona zbyt słodka wtedy dodajemy jeszcze troszkę kwasku. Konfitury nie pasteryzujemy. Z podanej ilości składników uzyskujemy trzy słoiczki średniej wielkości.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook