Tort truflowy

Strona główna » Tort truflowy

Data dodania:niedziela, 03 stycznia 2016

 

Biszkopt kakaowy

15 dag mąki
2 łyżki budyniu czekoladowego bez cukru
5 dużych jajek
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 /4 łyżeczki sody oczyszczonej
30 g ciemnego kakao (2 łyżki)
20 dag cukru
1 łyżka oleju
szczypta soli

Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, jak piana będzie już sztywna, dodajemy stopniowo cukier. Do ubitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku i ubijamy na puszystą żółtkową masę. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, budyniem czekoladowym i kakao. Te suche składniki dodajemy stopniowo po jednej łyżce do ubitej masy żółtkowej. Mieszamy delikatnie do połaczenia się wszystkich składników. Na końcu wlewamy jedną łyżkę oleju. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 175 stopni, następnie wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 10 minut.

 


Masa truflowa

30 dag cukierków truflowych
500 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
2 śmietan-fixy

Cukierki truflowe kroimy na kawałki, dodajemy do śmietanki kremówki i podgrzewamy razem na małym ogniu do rozpuszczenia się cukierków. Podczas rozpuszczania cały czas mieszamy wszystko łyżką, nie możemy też dopuścić do zagotowania się śmietanki. Po rozpuszczeniu cukierków odstawiamy całość do wystudzenia (najlepiej na całą noc dać śmietankę do lodówki). Następnego dnia ubijamy naszą śmietankę truflową z dodatkiem śmietan- fixów na sztywno. W osobnej miseczce rozcieramy łyżką serek mascarpone z cukrem pudrem. Do utartego serka dodajemy małymi porcjami ubitą wcześniej śmietankę truflową. Delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Gotową masę dzielimy na trzy części.

Ponadto

1 duży słoik wiśni z kompotu - bez pestek (730g)

Poncz

¼ szkl nalewki kawowej
¼ szkl przegotowanej wody

Mieszamy składniki

Wykonanie

Biszkopt kroimy na trzy części. Każdą nasączamy ponczem. Na pierwszy blat biszkoptu nakładamy 1/3 masy truflowej, układamy połowę wiśni z kompotu. Przykrywamy drugim blatem nasączonego biszkoptu, dajemy drugą część masy truflowej i resztę wiśni. Całość przykrywamy trzecim blatem biszkoptu. Cały tort smarujemy pozostałą trzecią częścią masy truflowej. Górę tortu dowolnie dekorujemy masą. Tort piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Najlepszy jest na drugi dzień.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook