Tort orzechowy z bakaliami

Biszkopt
8 jajek
1 szkl. cukru kryształu
1 cukier wanilinowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
15 dkg  mąki pszennej
20 dkg  mielonych orzechów włoskich
szczypta soli

Ubijamy 8 białek ze szczyptą soli na pianę dodając stopniowo cukier wanilinowy i cukier kryształ. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do białości. Mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia i orzechy następnie powoli dodajemy po łyżce do ubitej masy żółtkowej – wszystko razem bardzo delikatnie mieszamy. Pieczemy w temperaturze 185 stopni przez 45 minut.

Ciasto bakaliowe
5 białek
25 dkg  cukru pudru
10 dkg  rodzynek
10 dkg  grubo pokrojonych orzechów włoskich
5 dkg  skórki pomarańczowej
szczypta soli

Białka ubijamy ze szczyptą soli dodając stopniowo cukier puder. Wszystkie bakalie mieszamy razem i dodajemy do ubitej piany –delikatnie mieszamy. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 40 minut.

Masa orzechowa
2,5 szkl. mleka
1 duży budyń śmietankowy
2 łyżki cukru kryształu
1,5 kostki masła
10 dkg  mielonych orzechów włoskich
10 dkg  cukru pudru
4 dkg  ciemnego kakao

Gotujemy budyń śmietankowy z 2 szklanek mleka i 2 łyżek cukru kryształu- odstawiamy do ostygnięcia. Pozostałe 0,5 szklanki mleka parzymy i alewamy zmielone orzechy – odstawiamy do ostygnięcia. Ucieramy masło dodając stopniowo zimny budyń i sparzone orzechy. Do ucieranej masy dodajemy partiami cukier puder i kakao. Ucieramy wszystko na puszystą masę.

Poncz
0,5 szkl. przegotowanej wody
1/2 torebki cukru wanilinowego

Mieszamy razem do rozpuszczenia się cukru.

Wykonanie
Biszkopt orzechowy kroimy na pół. Nasączamy jeden blat połową ponczu i smarujemy częścią masy orzechowej na którą kładziemy ciasto bakaliowe.
Na ciasto bakaliowe wykładamy pozostałą masę (zostawiając trochę do posmarowania tortu). Nawilżamy drugi blat biszkoptu i kładziemy na masie.
Cały tort smarujemy pozostałą masą orzechową. Obsypujemy zmielonymi orzechami – potrzeba ok.5-10 dkg. w zależności jaką chcemy mieć grubą warstwę orzechową. Piekłam w tortownicy o średnicy 27 cm.