Tort na 18 urodziny

Ciasto orzechowe

5 białek
18 dkg cukru kryształu
20 dkg orzechów włoskich (pół mielonych i pół krojonych)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
szczypta soli

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno dodając po łyżce cukru. Do ubitej piany wsypujemy orzechy i lekko mieszamy, na końcu dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powstałą masę wlewamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą - pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Pieczemy trzy takie ciasta - bardzo ważne jest by piec je osobno.

Masa kawowa

35 dkg cukru kryształu
15 żółtek (pozostałych z ciasta)
15 łyżeczek rozpuszczalnej kawy (Nescafe)
15 łyżeczek przegotowanej gorącej wody
500 g masła

Żółtka i cukier ubijamy na kogel – mogel. W 15 łyżeczkach gorącej wody rozpuszczamy 15 łyżeczek kawy i gorącą dodajemy do ubitych żółtek- mieszamy. Masę jajeczno- kawową podgrzewamy w kąpieli wodnej (do większego garnka z gotującą się wodą dajemy mniejszy w którym jest masa jajeczno – kawowa – jego dno nie może dotykać wody) aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu. Potem wyłączamy gaz, a powstały krem cały czas mieszamy do ostygnięcia. Masło ucieramy, stopniowo dodajemy po łyżce zimny krem. Ucieramy wszystko na puszystą masę.

Ponadto

150 g czekolady mlecznej pokrojonej w piórka

Poncz

½ - ¾ szkl. nalewki kawowej

Dekoracja

12 sztuk czekoladowych kwiatów jadalnych
kuleczki dekoracyjne różowe i białe

Wykonanie

Masę kawową dzielimy na trzy części. Pierwszy blat ciasta nasączamy nalewką smarujemy masą i posypujemy połową czekolady, kładziemy na masę nasączony drugi blat ciasta smarujemy masą posypujemy czekoladą i całość przykrywamy trzecim. Cały tort smarujemy pozostałą trzecią częścią masy. Dekorujemy. Piekłam w blaszce o średnicy 27 cm.
Tort piekłam na 18 urodziny Sylwii. Długo zastanawiałam się jaki ma być ponieważ musiał przede wszystkim smakować solenizantce i być duży dlatego postanowiłam, że upiekę mój niezawodny tort orzechowy z masą kawową (na stronie jest upieczony w kwadratowej blaszce o długości boku 24 cm). Zwiększyłam proporcje, upiekłam i udało się wszystkim smakował. Pojedyncze blaty wyszły wysokie, tak że można go śmiało upiec w blaszce o średnicy 30 cm.