Tort migdałowy z masą kawową i daktylami


Biszkopt migdałowy I

15 dkg mielonych migdałów
15 dkg cukru kryształu
4 jajka
1 łyżka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Ubijamy 4 białka ze szczyptą soli na sztywną pianę stopniowo dodajemy cukier i żółtka –ubijamy do białości. Mieszamy migdały z mąką i proszkiem do pieczenia następnie dodajemy po łyżce do masy żółtkowej – delikatnie wszystko mieszamy łyżką. Przelewamy ciasto do blaszki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą, pieczemy w temp. 185 stopni przez 35-40 minut. Pieczemy osobno dwa takie biszkopty.

Biszkopt migdałowy II

10 dkg mielonych migdałów
10 dkg cukru kryształu
3 jajka
1 łyżka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki płatków migdałowych

Ubijamy pianę z 3 białek ze szczyptą soli stopniowo dodajemy cukier i żółtka – ubijamy do białości. Mieszamy migdały mielone i płatki migdałowe z mąką i proszkiem do pieczenia następnie dodajemy po łyżce do ubitej masy żółtkowej. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą pieczemy w temp. 185 stopni przez 35-40 minut.

Masa kawowa

2 pełne łyżeczki kawy naturalnej
0,5 szkl wody
1 pełna łyżeczka cukru kryształu
2,5 szkl mleka
1 duży budyń śmietankowy bez cukru na litr mleka (80g)
5 łyżek cukru kryształu
200 g masła
200 g margaryny

Do 2 szklanek mleka wsypujemy 5 łyżek cukru i gotujemy, do pozostałej 0,5 szklanki mleka wsypujemy budyń i mieszamy aż nie będzie grudek. Rozmieszany budyń wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy do zgęstnienia. Gotowy budyń przelewamy na głęboki talerz i przykrywamy szybko woreczkiem foliowym aby nie zrobiła się na górze twarda skorupa. Kawę naturalną zalewamy wrzątkiem dodajemy łyżeczkę cukru mieszamy i zostawiamy pod przykryciem do całkowitego wystygnięcia. Ucieramy masło i margarynę stopniowo dodając zimny budyń i po łyżeczce kawę (ja dodałam też troszkę fusów do masy). Ucieramy masę kawową aż będzie puszysta. Z gotowej masy odbieramy ok. 1/3, a do pozostałej dodajemy pokrojone drobno daktyle.

Ponadto

5 dkg płatków migdałowych
15 dkg daktyli

Płatki migdałowe podpiekamy na patelni bez dodatku tłuszczu uważając by się nie przypaliły. Daktyle kroimy na drobne kawałki.

Poncz

1/3 szkl wody
1/3 szkl czystej wódki

Mieszamy wódkę z przegotowaną zimną wodą.

Wykonanie

Nasączamy ponczem blat biszkoptu migdałowego I i wykładamy połowę masy z dodatkiem daktyli następnie kładziemy biszkopt migdałowy II nasączamy ponczem smarujemy pozostałą masą z dodatkiem daktyli i przykrywamy nasączonym biszkoptem migdałowym I. Cały tort smarujemy 1/3 masy bez dodatków. Górę tortu posypujemy podpieczonymi płatkami migdałowymi. Piekłam w tortownicy o średnicy 27 cm.