Miodownik z Jeżykami i adwokatem

Miodownik » Miodownik z Jeżykami i adwokatem

Ciasto miodowe

35 dag mąki
15 dag cukru pudru
5 dag margaryny
4 łyżki miodu sztucznego
1 szkl. mleka
2 płaskie łyżeczki sody
3 jajka

Miód i margarynę podgrzewamy w garnku (nie wolno zgotować) następnie dodajemy cukier puder i mieszamy by się rozpuścił – gotową masę zostawiamy do ostygnięcia. Sodę mieszamy z 3 łyżkami mleka. Do pozostałego mleka wbijamy całe jajka i roztrzepujemy potem dodajemy do nich wystudzoną masę miodową, przesianą mąkę i sodę wymieszaną z mlekiem wszystko razem mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 185 stopni.

 

Masa z adwokatem

3 szkl. mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 torebka cukru wanilinowego
250 g margaryny (lub masła)
15 dag cukru pudru
4 łyżki adwokata
2 płaskie łyżeczki żelatyny
4 łyżki gorącej wody

Mleko dzielimy na pół. Jedną połowę gotujemy razem z cukrem wanilinowym. W drugiej połowie rozrabiamy obie mąki tak by nie było grudek następnie wlewamy do gotującego się mleka – gotujemy budyń. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę stopniowo dodajemy zimny budyń. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami gorącej wody i mieszamy by się rozpuściła następnie dodajemy do niej łyżkę masy budyniowej mieszamy aż się składniki połączą. Tak przygotowaną żelatynę wlewamy do pozostałej masy budyniowej dodajemy po łyżce adwokata i ucieramy. Gotową masę z adwokatem wstawiamy do lodówki na 15 minut aby stężała.

 

Ponadto

3 paczki ciastek Jeżyki (Jutrzenka - Jeżyki Classic)

 

Poncz

0,5 szkl wody
1 łyżka adwokata

Mieszamy składniki.

 

Polewa

100 g czekolady mlecznej z bakaliami
5 dag margaryny
1 łyżeczka cimnego kakao

Margarynę i czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy łyżeczkę kakao i mieszamy.

 

Wykonanie

Ciasto miodowe dzielimy wzdłuż na pół i nasączamy ponczem. Wykładamy połowę masy z adwokatem i układamy Jeżyki (ciastka muszą być ułożone w równych rzędach wtedy będzie je łatwiej kroić) - przykrywamy je pozostałą masą i kładziemy drugą połowę miodowego ciasta. Górę polewamy polewą czekoladową. Miodownik najlepszy jest na drugi dzień. Ponieważ Jeżyki są twarde i ciężko je przekroić proponuję kroić ciasto tak by każdy kawałek ciastka miał w całości jedno ciastko Jeżyk. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook