Tort czekoladowy z czarną porzeczką



Biszkopt czekoladowy

20 dkg mąki pszennej
20 dkg cukru kryształu
100 g czekolady gorzkiej
5 dkg margaryny
1 cukier wanilinowy
2 łyżki ciemnego kakao
6 jajek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę dodając stopniowo cukier wanilinowy i cukier kryształ. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do białości. Roztapiamy czekoladę i miękką margarynę w kąpieli wodnej (do większego garnka z wodą dajemy mały garnek- jego dno nie może dotykać wody - w którym jest połamana czekolada i pokrojona margaryna i roztapiamy wszystko podgrzewając wodę). Mieszamy razem mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy na przemian z przestudzoną roztopioną czekoladą do ubitych żółtek – wszystko razem bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.

Masa kakaowa

2 szkl mleka
5 łyżek grysiku (kasza manna)
5 łyżek cukru kryształu
3-4 łyżki wódki
200 g masła
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżka cukru pudru

Gotujemy grysik na mleku z dodatkiem 5 łyżek cukru kryształu. Po ugotowaniu przykrywamy woreczkiem żeby na górze nie zrobiła się twarda skorupa i zostawiamy do ostygnięcia. Ucieramy miękkie masło stopniowo dodajemy przestudzony grysik, kakao i cukier puder (jeśli ktoś lubi masy słodsze). Gdy masa będzie puszysta dodajemy 3-4 łyżki wódki. Ucieramy wszystko razem i dzielimy na trzy części.

Ponadto

1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (270g)
1 paczka ciastek z polewą czekoladową

Wykonanie

Ścinamy stożek biszkoptu tak by góra była płaska, następnie kroimy tort na trzy krążki. Pierwszy smarujemy połową dżemu dajemy 1/3 część masy przykrywamy drugim krążkiem smarujemy pozostałym dżemem dajemy drugą część masy i przykrywamy trzecim krążkiem biszkoptu. Cały tort smarujemy pozostałą masą. Ozdabiamy według uznania u mnie były to ciastka czekoladowe. Piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm.