Tort czekoladowo - orzechowy z bakaliami

Biszkopt czekoladowo- orzechowy

20 dkg  mąki
25 dkg  cukru kryształu
10 dkg  mielonych orzechów włoskich
200 g czekolady gorzkiej (65% kakao)
10 dkg  margaryny
1 cukier wanilinowy
7 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Ubijamy białka ze szczyptą soli na pianę dodając stopniowo cukier wanilinowy i cukier kryształ. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do białości. Roztapiamy czekoladę i margarynę w kąpieli wodnej (do większego garnka z wodą dajemy mały garnek- tak by nie był zanurzony w wodzie- w którym jest połamana czekolada i pokrojona margaryna i roztapiamy wszystko podgrzewając wodę) gdy wystygnie dodajemy do ubitej masy żółtkowej. Mieszamy razem mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy na przemian z orzechami do masy czekoladowo żółtkowej – wszystko razem bardzo delikatnie mieszamy. Pieczemy w temperaturze 185 stopni przez 40 minut.

Biszkopt cappuccino

5 dkg  mąki pszennej
5 dkg mąki ziemniaczanej
5 dkg kawy cappuccino (dałam smak - brandy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka
10 dkg cukru
1 cukier wanilinowy

Ubijamy białka ze szczyptą soli na pianę dodając stopniowo cukier wanilinowy i cukier kryształ. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do białości. Mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia następnie dodajemy na przemian z sypką kawą cappucino do masy żółtkowej. Bardzo delikatnie mieszamy - najlepiej łyżką. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 35 minut.

Masa

1 kostka masła 
250 g margaryny (lub masła)
2,5 szkl. mleka
2 budynie śmietankowe (2x40g)
2 torebki czekolady rozpuszczalnej (2x 25g)
1 łyżeczka ciemnego kakao
0,5 szkl. rodzynek
0,5 szkl. pokrojonych orzechów
0,5 szkl. pokrojonych suszonych moreli
2 łyżki płatków migdałowych
0,5 szkl. cukru pudru

Gotujemy budyń w 2,5 szkl. mleka z dodatkiem 3 łyżek cukru gdy ostygnie ucieramy na pulchną masę razem z masłem i margaryną dodają go stopniowo po łyżce. W trakcie ucierania masy dodajemy sypką czekoladę, kakao i cukier puder. Wszystkie składniki ucieramy aż do uzyskania puszystej masy. Gotową masę dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy morele i migdały do drugiej rodzynki i orzechy a trzecią pozostawiamy czystą.

Poncz

1 szkl. wody
sok z 0,5 cytryny
2 płaskie łyżeczki cukru

Wszystko razem mieszamy. Gdy wystygnie nasączamy biszkopt.

Wykonanie

Biszkopt czekoladowo orzechowy dzielimy na pół. Nasączamy jedną połówkę ponczem i smarujemy ją masą z dodatkiem moreli i migdałów. Przykrywamy masę nasączonym (z obu stron) biszkoptem cappuccino na który nakładamy masę z dodatkiem orzechów i rodzynek. Przykrywamy drugą połową nasączonego biszkoptu czekoladowo orzechowego. Cały tort smarujemy trzecią częścią masy bez dodatków. Dekorujemy migdałami i czekoladą. Tort piekłam w tortownicy o średnicy 27 cm.