Śliwka w czekoladzie

Ciasta czekoladowe » Śliwka w czekoladzie

Biszkopt kakaowy

15 dag mąki
2 łyżki ciemnego kakao
20 dag cukru
1 cukier wanilinowy
5 jajek
1  łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

 

Ubijamy białka ze szczyptą soli na pianę dodając stopniowo cukier wanilinowy i cukier kryształ. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do białości. Mieszamy razem mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do masy żółtkowej – wszystko razem bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

 

Masa śmietankowa

2 i 1/2 szkl. mleka
1 duży budyń śmietankowy na litr mleka bez cukru (80g)
5 łyżek cukru
250 g margaryny

Gotujemy budyń z 2 i 1/2 szkl. mleka z dodatkiem 5 łyżek cukru, gdy ostygnie ucieramy z margaryną na puszystą masę.

 

Ponadto

½ kg śliwek kalifornijskich
250 ml nalewki czekoladowej (lub innego alkoholu)

Śliwki zalewamy alkoholem i odstawiamy na kilka godzin. Nasączone kroimy na kawałki. Całość dzielimy na dwie równe porcje.

 

Poncz

Alkohol pozostały po namoczonych śliwkach uzupełniony wodą tak by była 1 szklanka ponczu.

 

Polewa czekoladowa

100 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej

Roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę -do większego garnka z gotującą się wodą dajemy mniejszy z połamaną czekoladą tak by garnek nie dotykał dnem wody i roztapiamy podgrzewając wodę - mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

 

Wykonanie

Biszkopt dzielimy na pół i obydwie połowy nasączamy ponczem. Na pierwszą część biszkoptu wykładamy połowę masy, układamy połowę śliwek przykrywamy drugą częścią biszkoptu, dajemy pozostałą masę i resztę śliwek.  Całość polewamy przestudzoną polewą czekoladową. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x 36 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook