Sernik z żurawiną i białą czekoladą

Strona główna » Sernik z żurawiną i białą czekoladą

Data dodania:wtorek, 29 marca 2016


Składniki

1 i 1/2 kg sera białego półtłustego
20 dag cukru
7 jajek
1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
250 g masła
20 dag żurawiny
15 dag białej czekolady

Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (miseczkę z połamaną czekoladą umieszczamy w garnku z gotującą się wodą, tak by nie dotykała dnem wody, unosząca się para wodna rozpuści nam czekoladę).
Ser, cukier, masło, żółtka, roztopioną i przestudzoną białą czekoladę i budyń mielimy razem przy pomocy robota kuchennego na jednolitą masę. Osobno ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli i dodajemy do zmielonej masy serowej. Delikatnie wszystko mieszamy.
Żurawinę płuczemy w gorącej wodzie.

 

 


Spód kakaowy

25 dag kakaowych ciastek Petit Beurre
15 dag masła

Masło roztapiamy i zostawiamy do przestudzenia. Ciastka mielimy w blenderze lub rozgniatamy przy pomocy wałka. Wystudzone masło wlewamy do zmielonych ciastek i mieszamy. Masa ma przypominać mokry piasek. Foremkę do pieczenia smarujemy masłem, wsypujemy masę z ciastek i ugniatamy łyżką, aby powstała równa powierzchnia. Dajemy do lodówki na czas przygotowania sera do sernika.

Wykonanie

Blaszkę ze spodem kakaowym wyjmujemy z lodówki, wlewamy połowę masy serowej. Na masie układamy połowę porcji żurawiny, wlewamy pozostałą masę serową. Aby sernik po upieczeniu był równy robimy na środku taki stożek (tzn. zbieramy masę serową do środka). Na górę dajemy pozostałą żurawinę. Sernik pieczemy w dwóch etapach. Przez pierwsze 25 minut w temperaturze 175 stopni. Następnie górę przykrywamy folią aluminiową i tak pieczemy przez 30 minut w temperaturze 175 stopni. Łączny czas pieczenia sernika to 55 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik przykryty folią w piekarniku aż całkiem wystygnie. Dzięki takiemu pieczeniu sernik pozostanie jasny na górze. Piekłam dużej tortownicy o średnicy 27 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook