Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście

Ciasto kruche

3 szkl. mąki 
250 g  margaryny
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. cukru kryształu
3 żółtka
2 łyżeczki kakao
2 łyżki wody

Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem dodajemy margarynę, żółtka, wodę - wszystko siekamy nożem i szybko zagniatamy ciasto. Oddzielamy 1/3 część ciasta i dodajemy do niej kakao szybko zagniatamy. Obydwa ciasta chłodzimy w lodówce przez godzinę.

Masa serowa

1 kg sera
1 szkl. cukru kryształu
2 jajka
1 budyń śmietankowy
250 g margaryny (lub masła)
pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy

Wszystkie składniki masy mielimy razem w malakserze (margarynę wcześniej kroimy w kostkę, jajka wbijamy całe) do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ponadto

1 puszka brzoskwiń
1 kisiel wiśniowy
10-15 dag  powidła
1/2 szkl. cukru

Brzoskwinie kroimy kostkę i dodajemy do gotowej masy serowej.

Ubijamy 3 białka (pozostałe z ciasta kruchego) ze szczyptą soli na sztywna pianę dodając stopniowo cukier. Do ubitej piany dodajemy kisiel i delikatnie mieszamy łyżką.   

Wykonanie

Rozwałkowujemy ciasto białe i wykładamy nim blaszkę tak by zachodziło na brzegi. Ciasto smarujemy powiodłem na które kładziemy  masę serową z brzoskwiniami. Na masę dajemy ubitą pianę z kisielem i posypujemy ciastem kakaowym startym na tarce o grubych oczkach. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 45 minut. Gotowy sernik posypujemy cukrem pudrem.