Czarny placek z białą masą
Ciasta czekoladowe » Czarny placek z białą masą
Ciasto czarne
35 dag mąki pszennej
20 dag cukru pudru
5 dag margaryny
2 duże pełne łyżki miodu
3 łyżki ciemnego kakao
1 i ¼ szkl. mleka
2 płaskie łyżeczki sody
3 jajka
Miód, margarynę i ½ szkl. mleka podgrzewamy w garnku (nie wolno zgotować ) następnie dodajemy cukier puder i mieszamy by się rozpuścił – gotową masę miodową zostawiamy do ostygnięcia. Do ½ szkl. mleka wbijamy całe jajka i roztrzepujemy, potem dodajemy do nich wystudzoną masę miodową, przesianą mąkę, kakao i sodę wymieszaną z ¼ szkl. mleka- wszystko razem mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 185 stopni.
Masa biała
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 cukier wanilinowy
2 szkl. mleka
250g margaryny (lub masła)
15 dag cukru pudru
Mieszamy w jednej szklance mleka obie mąki tak by nie było grudek i wlewamy do gotującego się razem z cukrem wanilinowym pozostałego mleka - gotujemy budyń. Gdy wystygnie ucieramy z margaryną i cukrem pudrem na puszystą białą masę.
Poncz
¾ szkl. wody
2 g kawy rozpuszczalnej
1 płaska łyżka cukru
Mieszamy składniki.
Ponadto
250g konfitury z czarnych jagód
ciemne kakao do posypania
Wykonanie
Ciasto dzielimy wzdłuż na pół i obie połówki nasączamy ponczem. Smarujemy jedną część konfiturą jagodową i dajemy połowę białej masy, przykrywamy masę ciastem, górę smarujemy pozostałą masą i posypujemy kakao. Piekłam w blaszce o wymiarach 21x32cm.