Sernik w cieście ucieranym przełożony powidłem śliwkowym i masą śmietankową

Ciasto

30 dag mąki pszennej
25 dag margaryny
20 dag cukru pudru
4 jajka
1 cuker wanilinowy
0,5 szkl. mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ucieramy miękką margarynę z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem na puch potem dodajemy - nie przerywając ucierania- po jednym całe jajka. Wszystkie składniki muszą mieć jednakową pokojową temperaturę. Przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia następnie dodajemy ją stopniowo do ucieranego ciasta. Na końcu wlewamy mleko i mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Sernik

90 dag białego sera półtłustego
5 jajek
1 szkl. cukru kryształu
1 cukier wanilinowy
1 torebka małego budyniu śmietankowego bez cukru
3/4 kostki margaryny
szczypta soli

Ser, 5 żółtek, cukier, cukier wanilinowy, budyń oraz miękką margarynę pokrojoną w kostkę dajemy do malaksera i wyrabiamy na gładką masę. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno pianę z 5 białek ze szczyptą soli i dajemy do masy serowej – delikatnie wszystko mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 195 stopni.

Masa śmietankowa

500 ml śmietanki kremówki 30%
1 torebka masy śmietanowej o smaku śmietankowym

Ubijamy zimną śmietankę gdy zacznie gęstnieć wsypujemy masę śmietanową – ubijamy wszystko aż masa będzie puszysta.

Ponadto

1 słoik powidła śliwkowego (300g)

Polewa

3 łyżki wody
3 łyżki cukru
3 pełne łyżeczki ciemnego kakao
5 dag margaryny

Gotujemy wodę z cukrem do całkowitego rozpuszczenia się cukru, zdejmujemy z ognia i dodajemy miękką margarynę mieszamy aż się rozpuści na końcu dodajemy ciemne kakao. Gotową polewą polewamy ciasto.

Wykonanie

Ciasto ucierane kroimy wzdłuż na pół. Obydwie połowy smarujemy powidłem śliwkowym (po pół słoika na każdą część). Na ciasto ucierane dajemy sernik następnie nakładamy ubitą masę śmietankową i przykrywamy drugą częścią ciasta ucieranego tak by strona posmarowana powidłami była na masie. Górę ciasta polewamy polewą czekoladową. Ciasto można włożyć do lodówki, by masa śmietankowa dobrze się schłodziła. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.