Pijak

Strona główna » Pijak

Data dodania:12 grudnia 2017

Biszkopt

4 jajka
10 dag cukru
3 łyżki oleju
15 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy same 4 białka ze szczyptą soli na sztywna pianę. Do ubitej piany- nie przerywając ubijania -dodajemy stopniowo cukier . Kiedy piana będzie bardzo sztywna dodajemy po 1 żółtku. Ubijamy na puszysty kogel-mogel. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy po łyżce do ubitej masy żółtkowej. Delikatnie mieszamy całość łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy biszkopt. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 175 stopni potem wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 5 minut.

Ciasto makowo-kokosowe

6 białek
15 dag cukru
15 dag suchego maku
15 dag wiórków kokosowych
szczypta soli

Ubijamy białka ze szczyptą soli na pianę dodając stopniowo cukier. W miseczce mieszamy suchy mak, wiórka kokosowe i proszek do pieczenia. Do ubitej na bardzo sztywno piany dodajemy po jednej łyżce wymieszany suchy mak, wiórka kokosowe i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy całość łyżką tak żeby piana nie opadła. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy 30 minut w temperaturze 175 stopni.

 

                                                              


Masa śmietankowa

2 szkl. mleka (0,5 litra)
6 żółtek
1 budyń śmietankowy z cukrem (60g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
200 g masła lub margaryny

Jedną szklankę mleka gotujemy. W drugiej szklance mleka mieszamy żółtka, budyń, mąkę i cukier. Mieszamy wszystkie składniki aż nie będzie grudek i cukier się rozpuści. Wlewamy taką mieszankę do gotującej się tej jednej szklanki mleka. Energicznie mieszamy i gotujemy budyń (uważamy żeby się nie przypalił). Po ugotowaniu wylewamy go do talerza wcześniej opłukanego zimną wodą, górę nakrywamy woreczkiem foliowym aby nie zrobiła się twarda skorupa i pozostawiamy do wystudzenia. Ucieramy miękkie masło na puch i dodajemy stopniowo zimny budyń.

Polewa czekoladowa

150 g czekolady gorzkiej
1 łyżka masła

Roztapiamy czekoladę wraz z masłem w kąpieli wodnej. Do większego garnka z gotującą się wodą dajemy mniejszy, w którym jest czekolada i masło. Mniejszy garnek nie może dotykać gorącej wody. Mieszamy składniki, a unosząca się podczas gotowania wody para wodna roztopi nam czekoladę.

Poncz

1/2 szklanki wódki wymieszanej z wodą (pół na pół)

Ponadto

1 szklanka wódki
1 paczka okrągłych biszkoptów (140g)
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (270g)
3-4 łyżki wiórek kokosowych

Wykonanie

Zimny biszkopt nasączamy ponczem i smarujemy dżemem porzeczkowym. Następnie kładziemy ciasto makowo-kokosowe i wykładamy masę śmietankową. Na masie układamy namoczone w wódce okrągłe biszkopty. Całość polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto dajemy do lodówki, najlepsze jest na drugi dzień, kiedy smaki się przegryzą. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x40 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook