Miodownik przekładany gotowaną masą serową

Strona główna » Miodownik przekładany gotowaną masą serową

Data dodania:piątek, 15 kwietnia 2016


Ciasto miodowe

60 dag mąki pszennej
20 dag cukru pudru
2 jajka
10 dag masła lub margaryny
3 łyżki śmietany
4 łyżki sztucznego miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej

W garnuszku roztapiamy margarynę, dodajemy cukier puder oraz miód. Wszystko razem mieszamy i doprowadzamy do zagotowania się. Zostawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy do dużej miski, wlewamy wystudzony miód, dodajemy całe jajka i śmietanę wymieszaną z łyżeczką sody oczyszczonej. Zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Pieczemy osobno trzy placki w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Gotowana masa serowa

1 kg sera białego półtłustego
150 g masła
1 szklanka cukru
4 jaja
2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru
1/2 szklanki mleka

 


Polewa czekoladowa

100 g czekolady gorzkiej
1 łyżka masła

Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy łyżkę masła i roztapiamy w kąpieli wodnej - do większego garnka z gotującą się wodą dajemy mniejszy z połamaną czekoladą tak by garnek nie dotykał dnem wody i roztapiamy podgrzewając wodę - mieszamy aż się czekolada roztopi.

Wykonanie

W dużym garnku roztapiamy masło, dodajemy zmielony ser i cukier. Podgrzewamy wszystko na małym ogniu - mieszamy. W osobnej misce miksujemy budyń, jajka oraz mleko. Tak przygotowaną masę jajeczną wlewamy do masy serowej. Teraz wszystko razem gotujemy. Podczas gotowania cały czas mieszamy masę i uważamy żeby jej nie przypalić. Masę dzielimy na dwie części i gorącą przekładamy placki. Na górę ciasta dajemy polewę czekoladową. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook