Mazurek pomarańczowy

Mazurek » Mazurek pomarańczowy

Ciasto kruche

25 dag mąki pszennej
5 dag cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g margaryny
2 żółtka
1 łyżka śmietany

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i margarynę- wszystko siekamy nożem. Następnie na środku robimy dołek i wlewamy śmietanę wymieszaną z żółtkami. Teraz wszystko razem znowu siekamy nożem i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto owijamy w woreczek foliowy i dajemy do lodówki na godzinę do schłodzenia.

 

Masa pomarańczowa

4-5 łyżek skórki pomarańczowej w syropie domowej roboty lub 20 dag skórki kandyzowanej
4-5 łyżek dżemu morelowego

Skórkę i dżem mieszamy razem w garnuszku (bez podgrzewania). Ja dałam domowej roboty skórkę z niewielką ilością syropu, jeśli ktoś nie ma można dać skórkę kandyzowaną. Ilość składników można dowolnie zwiększyć, jeśli ktoś lubi bardziej słodkie ciasta.

 

Do dekoracji

migdały i rodzynki

 

Wykonanie

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Po schłodzeniu wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Wcześniej odbieramy trochę ciasta tak aby zrobić cieniutkie wałeczki na brzegach. Następnie te wałeczki delikatnie dociskamy widelcem do ciasta tak żeby nie odpadły. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 185 stopni. Zimne ciasto smarujemy masą pomarańczową i robimy dekoracje z migdałów i rodzynek. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook