Ciasto czekoladowe posypane migdałami

Ciasta czekoladowe » Ciasto czekoladowe posypane migdałami

30 dag mąki
20 dag cukru pudru
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
175 g margaryny
100 g czekolady gorzkiej (gorzka 65% kakao)
100 g czekolady mlecznej

 

Rozpuszczamy w kąpieli wodnej margarynę i obie czekolady. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem do białości. Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do ubitych żółtek dodajemy powoli ostudzoną czekoladę, a następnie stopniowo mąkę i wszystko razem mieszamy. Ubijamy pianę z 5 białek ze szczyptą soli i dodajemy do ciasta czekoladowego - mieszamy. Pieczemy 55 minut w temp. 195 stopni.

 

Polewa

100 g czekolady gorzkiej (gorzka 65% kakao)
5 g margaryny (lub masła)

 

Do posypania

5 g migdałów

Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę i margarynę następnie polewamy placek gdy ostygnie posypujemy migdałami. Piekłam w blaszce keksówce o wymiarach 8,5 cm x 32cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook