Makownik z wiórkami kokosowymi

Makownik » Makownik z wiórkami kokosowymi

Ciasto

30 dag mąki
30 dag margaryny
3 żółtka
1 łyżka wody

Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy margarynę, żółtka i wodę wszystko razem siekamy nożem. Ciasto dzielimy na dwie części, schładzamy w lodówce.

 

Masa

40 dag maku
25 dag cukru kryształu
1 cukier wanilinowy
4 jajka
10 dag wiórek kokosowych

Mak parzymy i mielimy raz w maszynce. Ubijamy 7 białek (3 z ciasta i 4 z masy) ze szczyptą soli na pianę dodając powoli cukier kryształ i cukier wanilinowy. Do ubitej piany dodajemy po 1 żółtku ubijamy do białości. Mieszamy mak z wiórkami kokosowymi - dodajemy do masy żółtkowej, wszystko razem mieszamy.

 

Wykonanie

Jedną część ciasta wykładamy blaszkę wylewamy masę makową nakładamy drugą część ciasta. Pieczemy 45 minut w temperaturze 200 stopni. Piekłam w blaszce o wymiarach 25 x 36 cm. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook