Makownik na kruchym cieście z bakaliami i bezą
Makownik » Makownik na kruchym cieście z bakaliami i bezą
Kruche ciasto
3 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl cukru pudru
4 jajka
250 g margaryny
3 łyżki zimnej wody
Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy pokrojoną w kostkę miękką margarynę i wszystko siekamy nożem. Następnie wyrabiamy ciasto palcami aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku i wtedy dodajemy 4 żółtka i 3 łyżki zimnej wody. Zagniatamy ciasto , formujemy kulę i dajemy do lodówki na 30 minut.
Makowiec
0,5 kg maku
4 jajka
¾ szkl cukru kryształu
1 cukier wanilinowy
5 dag rodzynek
5 dag orzechów włoskich
5 dag skórki pomarańczowej kandyzowanej
5 dag ananasa kandyzowanego
5 dag daktyli
3 łyżki miodu
Mak gotujemy na małym ogniu przez godzinę, gdy wystygnie jeden raz mielimy. Ubijamy całe jajka z cukrem i cukrem wanilinowym aż do białości, następnie dodajemy do zmielonego maku – mieszamy. Bakalie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do maku. Na końcu wlewamy 3 łyżki miodu – wszystko razem mieszamy.
Beza
4 białka (pozostałe z ciasta kruchego)
szczypta soli
½ szkl cukru kryształu
Ubijamy 4 białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy po 1 łyżce cukier, ubijamy aż się rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca.
Wykonanie
Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia dajemy 2/3 ciasta tak by zachodziło też na boki blaszki, podpiekamy w temperaturze 185 stopni przez 15 minut. Na podpieczony spód wykładamy cały makowiec i pieczemy w tej samej temperaturze przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, układamy na makowcu (tworząc kratkę) paski z pozostałego 1/3 części ciasta kruchego, a w wolne miejsca na kratce dajemy ubitą pianę z białek. Pieczemy całość 15-20 minut w temperaturze 185 stopni (aż się beza zrumieni ). Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.