Makownik cytrynowy
Makownik » Makownik cytrynowy
Ciasto
30 dag mąki
6 jajek
25 dag cukru pudru
250 g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duży budyń waniliowy (80g)
0,5 szkl. mleka
1 zapach cytrynowy (9 ml)
1 cukier wanilinowy
Ucieramy margarynę z cukrem i cukrem wanilinowym pod koniec dodając po całym jajku (kolejne jajko dopiero wtedy gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą). Gdy masa będzie puszysta wlewamy mleko i zapach cytrynowy oraz stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia i budyniem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Masa makowa
0,5 kg. maku
4 jajka
sok z połowy cytryny
¾ szkl. cukru kryształu
10 dag orzechów włoskich
1 cukier wanilinowy
szczypta soli
Mak parzymy i mielimy raz przez maszynkę. Ubijamy pianę z 4 białek ze szczyptą soli wsypując stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Gdy piana będzie sztywna dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do białości. Do maku wyciskamy sok z połowy cytryny, dorzucamy orzechy pokrojone na drobne kawałki oraz wlewamy masę żółtkową - wszystko razem mieszamy.
Wykonanie
Połowę ciasta wykładamy do blaszki na to dajemy całą masę makową i przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Gotowy makownik posypujemy cukrem pudrem. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x 36 cm.