Łabędzi Puch

Strona główna » Łabędzi Puch

Data dodania:niedziela, 7 grudnia2014

1 i ½ szkl mąki pszennej
1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
1 szkl cukru
6 jajek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 torebka cukru wanilinowego
szczypta soli

Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany zaczynamy dodawać stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodajemy po jednym żółtku- ubijamy wszystko na puszysty kogel-mogel. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy małymi porcjami do ubitej masy żółtkowej- delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę do pieczenia smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą i wylewamy ciasto. Pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 175 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy biszkopt przy uchylonych drzwiczkach jeszcze przez 5 minut żeby nie opadł.

Masa z bułką kajzerką

3 szkl mleka
3 bułki kajzerki
20 dag wiórek kokosowych
200 g masła
¾ szkl cukru

Całe bułki moczymy w dwóch szklankach mleka przez 15 minut. Następnie gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, aż zrobi się jednolita masa. Trzecią szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem wanilinowym aż się cukier rozpuści. Następnie dodajemy wiórki kokosowe. Gotujemy cały czas mieszając do czasu kiedy wiórki wchłoną całe mleko (ok. 10-15 minut). Po upływie tego czas łączymy masę koksową z masą z bułek i gotujemy całość przez 2-3 minuty. Wystudzoną masę ucieramy z masłem.

 

Ponadto

1 średni słoik powidła śliwkowego (lub innego, może być też dżem - smak dowolny jaki lubicie najbardziej)

 

Posypka na placek

100 g wiórek kokosowych
2 łyżki mleka

Podsmażamy wszystko na suchej patelni do czasu kiedy wiórka zmienią kolor na lekko brązowy. Cały czas mieszamy żeby się nie przypaliły. Studzimy.

 

Poncz

1/3 szkl czystej wódki
1/3 szkl wody

Mieszamy składniki.

 

 

Wykonanie

Upieczony biszkopt kroimy na pół. Obydwie połowy nasączamy ponczem. Jedną część smarujemy powidłem śliwkowym i wykładamy 2/3 masy. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Na górę dajemy pozostałą 1/3 część masy i posypujemy usmażonym kokosem. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x41 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook