Kremówka na cieście francuskim

Kremówka » Kremówka na cieście francuskim

Składniki

2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (2x275g)

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia dajemy ciasto, lekko nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut. Jedno ciasto dodatkowo lekko nacinamy w kwadraty . Po upieczeniu będzie nam lepiej kroić kremówkę na kawałki.

 

Krem do kremówki

1 litr mleka
3 żółtka
2 jajka
10 dag cukru
2 budynie waniliowe z cukrem (2x60g)
10 dag mąki pszennej
200 g masła

 

Z litra mleka odlewamy jedną szklankę, pozostałe zagotowujemy. Do tej jednej szklanki dodajemy żółtka, całe jajka, cukier, budynie i mąkę. Wszystko mieszamy żeby nie było grudek i cukier się rozpuścił. Następnie taką masę budyniową wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy krem cały czas mieszamy wszystko łyżką, Trzeba uważać żeby się krem nie przypalił, najlepiej co jakiś czas zdejmować go z ognia i mieszać poza - krem i tak będzie gęstniał. Ugotowany krem przekładamy do dużej miski wcześniej opłukanej zimną wodą, a na górę dajemy woreczek foliowy (wtedy nie zrobi się twardy kożuch). Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy do niego stopniowo zimny krem.

 

Wykonanie

Na jedno upieczone ciasto francuskie dajemy cały krem budyniowy i przykrywamy drugim ciastem (tym z naciętymi kwadratami). Górę kremówki posypujemy cukrem pudrem. Wymiary mojego ciasta francuskiego 25x38 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook