Kocie oczka

Strona główna » Kocie oczka

Data dodania:piątek, 15 lipca 2016

Składniki

50 dag mąki (dałam 25 dag tortowej i 25 dag krupczatki)
250 g masła
2 żółtka
15 dag cukru pudru
2 łyżki śmietany
ok. 3/4 szkl. marmolady
cukier puder do posypania
 




Wykonanie

Obydwie mąki i cukier puder dajemy na stolnicę i siekamy razem z masłem. W kubku mieszamy śmietanę z żółtkami i dodajemy do ciasta. Wszystko razem szybko zagniatamy. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 4 mm i wykrawamy przy pomocy literatki krążki. Połowę krążków pozostawiamy w całości. W pozostałych robimy na środku małą dziurkę. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 10-12 minut ( na złoty kolor). Zimne ciasteczka przekładamy marmoladą. Całe ciasteczko smarujemy marmoladą i nakładamy ciastko z dziurką. Posypujemy cukrem pudrem. Z podanej ilość składników upiekłam 40 sztuk ciasteczek.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook