Keks

Keks » Keks

Składniki

35 dag mąki
25 dag margaryny
1 i 1/2 szkl. cukru
1 cukier wanilinowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 jaj
4 łyżki wódki
20 dag kolorowych ananasów kandyzowanych
5 dag orzechów
5 dag skórki pomarańczowej

 

Wykonanie

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy miękką margarynę pokrojoną w kostkę, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko wyrabiamy najlepiej robotem kuchennym na jednolitą masę, wlewamy wódkę i mieszamy, na końcu wsypujemy bakalie (najlepiej wymieszać je wcześniej w mące wtedy nie opadną na dno).
Pieczemy 60-70 minut w temp. 175 stopni. Piekłam w blaszce keksówce o wymiarach 12x36 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook