Kantyczka

Ciasto

2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
30 dag margaryny
2 szkl. cukru pudru
8 jajek
1/2 szkl. suchego maku
2 łyżki ciemnego kakao
35 dag  okrągłych biszkoptów
2 płaskie  łyżeczki proszku do pieczenia 
2  słoiki  dżemu brzoskwiniowego -najlepiej z kawałkami brzoskwiń (2x 280g) 

Ucieramy margarynę z cukrem pudrem na puszystą masę dodając pod koniec po jednym żółtku (margaryna i żółtka powinny mieć jednakową pokojową temperaturę)  następnie wsypujemy stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubijamy pianę z 8 białek ze szczyptą soli i dodajemy do ciasta – delikatnie wszystko mieszamy. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Do pierwszej dajemy 2 łyżki mąki do drugiej kakao, a do trzeciej suchy mak.

Wykonanie

Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy najpierw ciasto makowe i układamy na nim połowę biszkoptów które smarujemy dżemem, następnie dajemy ciasto kakaowe na nie pozostałe biszkopty i znowu dżem całość przykrywamy ciastem bez dodatków. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.