Jabłecznik z kokosem



Składniki


40 dag mąki pszennej
30 dag cukru kryształu
1 kg jabłek (złota reneta)
250 g margaryny
10 dag wiórków kokosowych
5-10 dag rodzynek
8 jajek
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ciemnego kakao
1 łyżeczka cynamonu


Wykonanie


Ucieramy miękką margarynę z 20 dag cukru kryształu aż się cukier całkiem rozpuści. Następnie nie przerywając ucierania dodajemy 4 całe jajka i 4 żółtka. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia dodajemy stopniowo do ucieranej margaryny z jajkami. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao drugą zostawiamy bez dodatków. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy cynamon, rodzynki i cukier wanilinowy – całość mieszamy. Ubijamy pianę z 4 białek ze szczyptą soli, gdy będzie sztywna dodajemy powoli partiami 10 dkg cukru kryształu i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do sztywnej lśniącej piany wsypujemy wiórka kokosowe i delikatnie mieszamy łyżką. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia najpierw dajemy ciasto kakaowe na nie pianę z wiórkami kokosowymi następnie jabłka z cynamonem i całość przykrywamy ciastem białym (bez dodatków). Pieczemy przez 50 minut w temp. 185 stopni. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową – do wyboru jak kto lubi. U mnie nie było niczego ponieważ nie zdążyłam – wcześniej zniknęło ze stołu.