Kremówka

Kremówka » Kremówka

Ciasto

2,5 szkl. mąki pszennej
0,5 szkl. piwa
250 g margaryny

 

Krem

1 litr mleka
1 szkl. cukru kryształu
1 cukier wanilinowy
2 budynie wanilinowe (po 40 g)
0,5 szkl. mąki pszennej
3/4 kostki margaryny (187g lub masła)
4 żółtka

 

Wykonanie

CIASTO

Mąkę przesiewamy dodajemy pokrojoną drobno zimną margarynę i wlewamy piwo. Wyrabiamy ciasto następnie dzielimy je na pół i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Pieczemy dwa placki w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.

 

KREM

Z litra mleka odlewamy 1 szklankę i dodajemy do niej żółtka, budynie i mąkę wszystko ubijamy na jednolitą żółtkową masę. Pozostałe mleko podgrzewamy dodajemy cukier , cukier wanilinowy i podgotowujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru, odstawiamy z ognia i dodajemy pokrojoną margarynę gdy się rozpuści ponownie stawiamy na ogniu podgotowujemy i wlewamy masę żółtkową. Należy bardzo uważać aby się krem nie przypalił najlepiej trzymać go przez chwileczkę na ogniu zdejmować mieszać łyżką aż będzie gęsty i ponownie postawić na ogień. Ugotowany gorący krem wylewamy na ciasto przykrywamy drugą połową i lekko dociskamy .
Posypujemy cukrem pudrem. Piekłam w blaszce o wymiarach 24 x 36 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook