Jabłecznik z cynamonem i rodzynkami


Ciasto

20 dag mąki pszennej
20 dag cukru
1 duży budyń waniliowy (80g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
1/3 szkl oleju
1 torebka cukru wanilinowego (16g)
szczypta soli
10 dag rodzynek
2 płaskie łyżeczki cynamonu
1 kg jabłek (Antonówki)

Ponadto

cukier puder do posypania

Wykonanie

Ubijamy biała ze szczyptą soli na sztywna pianę, następnie dodajemy partiami cukier kryształ i ubijamy aż piana będzie błyszcząca i bardzo sztywna. Do takiej piany dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając do białości. Mąkę przesiewamy , mieszamy proszkiem do pieczenia i budyniem, potem dodajemy po łyżce do ubitych żółtek – delikatnie wszystko mieszamy. W międzyczasie wlewamy też po łyżce olej. Wszystko razem delikatnie mieszamy. Jabłka obieramy, kroimy na cztery części, usuwamy gniazda nasienne następnie kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm, zasypujemy cukrem wanilinowym, dodajemy cynamon i rodzynki – mieszamy. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy 2/3 ciasta, wykładamy na nie wcześniej przygotowane jabłka i smarujemy pozostałym ciastem. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 185 stopni. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze placek w gorącym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach ok. 5 minut. Ostudzony placek posypujemy cukrem pudrem . Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.