Faworki na winie

Strona główna » Faworki na winie

Data dodania:poniedziałek, 01 lutego 2016

Ciasto

50 dag mąki pszennej
5 żółtek
200 ml wina białego półsłodkiego
2 łyżki cukru waniliowego
cukier puder do posypania
olej/smalec do smażenia

 


Wykonanie

W dużej misce ucieramy żółtka z cukrem waniliowym do rozpuszczenia się cukru. Następnie wlewamy wino i dosypujemy stopniowo mąkę. Zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy i bijemy je wałkiem przez 10 minut. Po tym czasie wkładamy do lodówki na 20 minut. Zimne ciasto wyjmujemy po kawałku z lodówki, cienko wałkujemy i kroimy na paski. Każdy z pasków mniej więcej 2 cm szerokości i 10 cm długości nacinamy w środku wzdłuż, przewijamy jeden koniec przez otwór. Faworki smażymy na złoty kolor w rozgrzanym tłuszczu. Wyjmujemy i dajemy na papierowy ręcznik, potem posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook