Cwibak

Keks » Cwibak

Ciasto

30 dkg mąki pszennej
30 dkg cukru pudru
7 dużych jajek
1 cukier wanilinowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

 

Wykonanie

Ucieramy żółtka z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem na puszysty kogel-mogel (cukier puder wsypujemy stopniowo partiami do żółtek, aby masa się szybciej ucierała można dodać 1-2 białka). Przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia następnie dodajemy po łyżce do całowicie utartej już masy żółtkowej i mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z pozostałych białek ze szczyptą soli i powoli dodajemy do ciasta - delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni. Piekłam w blaszce keksówce o wymiarach 12 cm x36cm. Upieczony cwibak posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook