Tort bezowy z masą kawową

Tort » Tort bezowy z masą kawową

Składniki

2 podkłady bezowe średniej wielkości
5 dkg orzechów laskowych
5 dkg czekolady

 

Masa kawowa

10 dkg cukru kryształu
4 żółtka
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
4 łyżeczki przegotowanej gorącej wody
200 g masła

Żółtka i cukier ubijamy aż się cukier rozpuści. W gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i dodajemy po łyżeczce do ubitych żółtek- mieszamy. Masę jajeczno- kawową podgrzewamy w kąpieli wodnej (do większego garnka z gotującą się wodą dajemy mniejszy w którym jest masa jajeczno - kawowa - jego dno nie może dotykać wody) aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu. Potem wyłączamy gaz, a powstały krem cały czas mieszamy do ostygnięcia. Masło ucieramy, dodając po łyżce zimny krem. Gotową masę dzielimy na dwie części.

 

Wykonanie

Smarujemy jeden podkład toru bezowego połową masy kawowej dajemy pokrojone orzechy i czekoladę. Drugi podkład smarujemy pozostałą masą i tą stroną posmarowaną kładziemy na wierzch. Tort jest gotowy do jedzenia po 2-3 godzinach kiedy masa trochę wsiąknie w bezę.

 
 
Licznik odwiedzin
Dzisiaj: 247Wszystkich: 718804
Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook